Αρχική Κόσμος Νεκρός ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Iswap
ΚόσμοςΚύριες Ειδήσεις

Νεκρός ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Iswap

Share
Default Featured Image
Share

Ο ηγέτης της τζιχαντιστικής νιγηριανής οργάνωσης Iswap, που είχε δηλώσει υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος, είναι νεκρός, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατηγός Λάκι Ιράμπορ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Νιγηρίας.

Το Ισλαμικό Κράτος της Δυτικής Αφρικής (Iswap) δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο του Αμπού Μουσάμπ αλ Μπαρνάουι.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω, μετά βεβαιότητας, ότι ο Μπαρνάουι είναι νεκρός», είπε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Ιράμπορ. Δεν διευκρίνισε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ο ηγέτης των τζιχαντιστών, ο θάνατος του οποίου έχει ανακοινωθεί και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Το Iswap, που αναγνωρίστηκε από το Ισλαμικό Κράτος ως συνεργαζόμενη οργάνωση, προήλθε από τη διάσπαση, το 2016, της Μπόκο Χαράμ, της άλλης, μεγάλης εξτρεμιστικής οργάνωσης που δρα στη Νιγηρία. Κατηγορώντας την Μπόκο Χαράμ για εκτελέσεις μουσουλμάνων αμάχων και αφού ενίσχυσε τις δυνάμεις του, το Iswap μετατράπηκε στην κυρίαρχη τζιχαντιστική οργάνωση της βορειοανατολικής Νιγηρίας, πολλαπλασιάζοντας τις επιθέσεις του εναντίον του στρατού της χώρας.

Ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, σκοτώθηκε πριν από μερικούς μήνες, σε συγκρούσεις μεταξύ των δύο οργανώσεων. Μετά τον θάνατό του Σεκάου, ο Άμπου Μουσάμπ αλ Μπαρνάουι εδραίωσε τον έλεγχό του στη βορειοανατολική Νιγηρία και στην περιοχή της λίμνης Τσαντ όπου πάντως συνεχίζονται οι συγκρούσεις με μαχητές πιστούς στην Μπόκο Χαράμ.

Από το 2009, όταν άρχισε τη δράση της η Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία, έχουν σκοτωθεί περίπου 36.000 άνθρωποι και οι εκτοπισμένοι αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια.

GREEN PRESS CYPRUS.NEWS

Share
Σχετικά Άρθρα
Κύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον

Ερευνητές: Η φετινή περίοδος πυρκαγιών ίσως είναι η χειρότερη στην πρόσφατη ιστορία

Οι πυρκαγιές προαναγγέλλονται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο κατά τη φετινή χρονιά στον...

ΕλλάδαΚύριες Ειδήσεις

Γιούνκερ: “Μου πρότειναν να πουλήσει η Ελλάδα την Ακρόπολη για το χρέος”

Νέες αποκαλύψεις έγιναν στο δεύτερο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Στο χιλιοστό» των Ελένης...

ΚόσμοςΚύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον

Η ΕΕ εξετάζει «νόμιμη» θανάτωση προστατευόμενων ειδών για έργα AI και βιομηχανίας

Χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν τους κανόνες προστασίας...