Ένα κτίσμα «επάνω στην άμμο» ή καλύτερα «επάνω στο κύμα» είναι όνειρο για πολλούς. Οι θερινές διακοπές αποκτούν άλλο νόημα, καθώς μπορεί κάποιος να απολαύσει τη γαλήνη της θάλασσας και να αγγίξει το πρόσωπό του ο καθαρός αέρας. Όμως υπάρχει μία προβληματική πάνω σε αυτό. Εξακολουθεί η θάλασσα να είναι ένα σύνθετο οικοσύστημα και χρειάζεται συνεχώς προστασία, ιδίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Δυστυχώς η πολιτεία, αντί να είναι σύμμαχός της και να παραδώσει ένα υγιές περιβάλλον για τις επόμενες γενιές, έρχονται κάποιοι για να χτίσουν εκεί ουρανοξύστες 40 και άνω ορόφων και μάλιστα απαιτούν νομιμοποίηση των αυθαίρετων.
Διαβάστε επίσης: Όταν ο κρατικός μηχανισμός στην Κύπρο δουλεύει «ρολόι»
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, προβλέπονται τα εξής για τα κατασκευάσματα στην παραλία:
(1) Απαγορεύεται η κατασκευή ή τοποθέτηση στην παραλία κατασκευασμάτων για τα οποία δεν χορηγήθηκε έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου με βάση το άρθρο 5Α του Νόμου και άδεια με βάση τον περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο και/ή τον περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμο.
(2) Κατασκεύασμα το οποίο κατασκευάζεται ή τοποθετείται κατά παράβαση των διατάξεων του εδαφίου (1) δύναται να κατεδαφιστεί ή να μετακινηθεί από τον Έπαρχο ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλα μέτρα που δυνατό να ληφθούν εναντίον του ιδιοκτήτη ή του κατόχου του.
(3) Υφιστάμενο κατασκεύασμα, για το οποίο χορηγήθηκε άδεια με βάση το εδάφιο (1) του καταργούμενου άρθρου 5 του βασικού νόμου, θα πρέπει να μετακινηθεί το αργότερο μέσα σε δώδεκα μήνες από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου. Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής, το προσωρινό κατασκεύασμα θα θεωρείται παράνομο και θα είναι νόμιμο για τον Έπαρχο να το μετακινήσει.
(4) Τα έξοδα του Επάρχου για τη μετακίνηση κατασκευάσματος βαρύνουν τον ιδιοκτήτη και/ή τον κάτοχο του και μπορούν να ανακτηθούν ως αστικό χρέος.
(5) Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, “κατασκεύασμα” σημαίνει καλύβη, παράπηγμα ή άλλο προσωρινής ή μόνιμης μορφής κατασκεύασμα και περιλαμβάνει κινητό κατασκεύασμα.
Σκεφτείτε πως η Μεσόγειος, σύμφωνα με έρευνες, συγκαταλέγεται σε μια από τις πιο ρυπασμένες θάλασσες στην Ευρώπη. Χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν ετησίως στη θάλασσα της Μεσογείου, τραυματίζοντας ή ακόμα και θανατώνοντας εμβληματικά θαλάσσια είδη, όπως θαλάσσιες χελώνες, κητώδη κ.ά., ενώ παράλληλα υποβαθμίζουν σημαντικά τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα.
Πέραν όμως του νομοθετικού πλαισίου και ότι απειλούνται πολλοί θαλάσσιοι ζωντανοί οργανισμοί στα ύδατα της Κύπρου, να τονιστεί πως παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των θαλασσίων ειδών (όπως στην μεταξύ των δυο λιμανιών θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού). Φυσικά από τη διοχέτευση βιομηχανικών και οικιστικών αποβλήτων.
Φανταστείτε πως στη Λεμεσό το 1979 ο μέσος όρος κολοβακτηριοειδών, ανά 100 χιλιοστόμετρα νερού, στην περιοχή, έφθασε τα 820. Μάλιστα, σημειώθηκε βακτηριολογική ρύπανση στους κόλπους της Λεμεσού και της Λάρνακας, κυρίως λόγω της μη ικανοποιητικής λειτουργίας βιολογικών σταθμών που διάφορα ξενοδοχεία έχουν εγκαταστήσει.
Εάν όμως δε σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα έως και καθόλου για τους θαλάσσιους οργανισμούς, θα πρέπει να ξέρετε πως κινδυνεύει και το ανθρώπινο είδος. Πώς ακριβώς; Με την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών. Εάν κολυμπήσει κάποιος σε μολυσμένα ύδατα, ακόμη και τα ελαφρώς θολά νερά μπορεί να κρύβουν κινδύνους και εισέλθει στον οργανισμό έστω και ένα 1ml νερό, τότε θα νοσήσει. Πέρα από αυτό, υπάρχει και περίπτωση να υπάρξει δυσλειτουργικότητα στα εσωτερικά όργανα.
Εν κατακλείδι, μπορεί να κτίζουν κάποιοι ουρανοξύστες στο κύμα και να μην τους ενδιαφέρει το τι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα υπάρξουν, όμως δε σκέπτονται το εξής. Τους εαυτούς τους. Διότι όταν η θάλασσα εξατμίζεται, για αυτούς που δεν τους αρέσει το κολύμπι, αυτοί οι ατμοί κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα. Οι οποίοι ατμοί μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Το αίτημα λοιπόν δεν είναι μόνο να σταματήσουν οι κτίσεις κοντά στο κύμα, αλλά να δίνεται και λίγη έμφαση στην υγεία του ανθρώπου.
Διαβάστε κι άλλες απόψεις της Πράσινης Ασπίδας.
GREEN PRESS CYPRUS.NEWS