Πανεπιστημιακή έρευνα διαπιστώνει ότι μεγαλώνει το ρήγμα κάτω από την Τουρκία και κατευθύνεται προς το Ιράκ
Η σεισμική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο από τα τέλη του περασμένου μήνα έχει θορυβήσει την Τουρκία, η οποία επίσης χτυπηθεί από ισχυρούς και φονικούς σεισμούς.
Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των γεωλογικών διεργασιών που συμβαίνουν στα βάθη της γης.
Διαπίστωσαν ότι ένα απομεινάρι του αρχέγονου ωκεανού Neotethys, ο οποίος κάποτε χώριζε την αραβική από την ευρασιατική πλάκα, εξακολουθεί να κρέμεται στην αραβική πλάκα. Στην Τουρκία, ωστόσο, είναι ακριβώς αυτό το ωκεάνιο υπόλειμμα πλάκας που έχει ήδη αποκοπεί. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Solid Earth.
Ο Δρ Renas Koshnaw, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί: «Αυτή η πλάκα τραβά την περιοχή πιο κάτω, δημιουργώντας έτσι χώρο για περαιτέρω αποθέσεις ιζημάτων. Προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, ωστόσο, η ύφεση γίνεται πολύ πιο επίπεδη, γεγονός που δείχνει ότι η ωκεάνια πλάκα σε αυτήν την περιοχή έχει σπάσει και η έλξη της έχει μειωθεί. Το ρήγμα φαίνεται να εξαπλώνεται από την Τουρκία προς το Ιράκ, παρόμοιο με όταν ένα φύλλο σκίζεται από το ημερολόγιο. Πιο πρόσφατα, οι ειδικοί δημοσίευσαν νέα αποτελέσματα μελέτης που δείχνουν ότι η Αφρική θα μπορούσε σύντομα να διαλυθεί.
Με τη μελέτη τους, οι ερευνητές ήταν σε θέση να δείξουν ότι η καθίζηση του φλοιού της γης είναι μεγαλύτερη από ό, τι θα αναμενόταν μόνο από το βάρος των βουνών. Η βαριά ωκεάνια πλάκα, η οποία εξακολουθεί να κρέμεται κάτω από τα βουνά Zagros, τραβά τον φλοιό της Γης προς τα κάτω, δημιουργώντας μια βαθιά, γεμάτη ιζήματα κοιλότητα. Τα αποτελέσματα θα έδειχναν πόσο έντονα οι διαδικασίες βαθιά μέσα στη Γη ελέγχουν την ανάπτυξη της επιφάνειας της Γης.
Στην Τουρκία με το βλέμμα στα όσα συμβαίνουν στις Κυκλάδες, οι ειδικοί προειδοποιούν, ενώ το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD).
Ο Λέκτορας του Τμήματος Μηχανικών Γεωπληροφορικής, καθηγητής Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, εμφανίζεται καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις της σεισμικής, αλλά και ηφαιστειακής δραστηριότητας των Κυκλάδων στην Τουρκία.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο τσουνάμι σε περίπτωση που σπάσει το ελληνικό τόξο απάντησε ότι είναι πιθανό ένα τσουνάμι 5 μέτρων, αλλά σε καμία περίπτωση των 20 και 30 μέτρων που συμβαίνουν στην Άπω Ανατολή.