
Περισσότερες από τις μισές χώρες του κόσμου δεν σχεδιάζουν να προστατεύσουν το 30% της γης και της θάλασσας για τη φύση, παρά τη δέσμευση για να το πράξουν στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας για το περιβάλλον η οποία συνήφθη πριν από λιγότερο από τρία χρόνια, σύμφωνα με νέα ανάλυση.
Στα τέλη του 2022, σχεδόν κάθε χώρα υπέγραψε μια συμφωνία του ΟΗΕ για να σταματήσει την καταστροφή των οικοσυστημάτων της Γης. Αυτή περιελάμβανε έναν πρωταρχικό στόχο για την προστασία σχεδόν του ενός τρίτου του πλανήτη για τη βιοποικιλότητα μέχρι το τέλος της δεκαετίας – ένας στόχος γνωστός ως «30 επί 30».
Όμως, καθώς οι ηγέτες των χωρών συγκεντρώνονται στη Ρώμη για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για το Cop16 για τη διάσωση της φύσης, η ανάλυση των σχεδίων των χωρών από την Carbon Brief και τον Guardian διαπίστωσε ότι πολλές χώρες έχουν μείνει πίσω. Περισσότερες από τις μισές είτε δεσμεύονται να προστατεύσουν λιγότερο από το 30% της επικράτειάς τους είτε δεν θέτουν αριθμητικό στόχο.
Από τις 137 που έχουν υποβάλει σχέδιο, 70 (51%) χώρες δεν περιλαμβάνουν προτάσεις για την προστασία του 30% της γης και της θάλασσας τους και οι 10 δεν ξεκαθαρίζουν αν θα το κάνουν ή όχι. Άλλες 61 χώρες δεν έχουν ακόμη υποβάλει σχέδιο για την επίτευξη των στόχων.
Ενώ ο στόχος του ΟΗΕ είναι παγκόσμιος, το μέγεθος των χωρών που παραλείπουν τον στόχο από τα σχέδιά τους θα μπορούσε να τον θέσει σε κίνδυνο. Μαζί, αντιπροσωπεύουν το 34% της Γης και περιλαμβάνουν χώρες με μεγάλη ποικιλία με μεγάλες συγκεντρώσεις φύσης, όπως το Μεξικό, η Ινδονησία, η Μαλαισία, το Περού, οι Φιλιππίνες, η Νότια Αφρική και η Βενεζουέλα.
Οι επιστήμονες λένε ότι η προστασία πρέπει να επικεντρωθεί στα μέρη του πλανήτη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, ώστε το σημείο αναφοράς του 30% να είναι αποτελεσματικό στην επιβράδυνση της απώλειας της φύσης.
Η Φινλανδία, μια αραιοκατοικημένη χώρα με μεγάλη βιομηχανία ξυλείας, δήλωσε ότι βρισκόταν ακόμη στη διαδικασία οριστικοποίησης των στόχων της, αλλά είπε ότι η επίτευξη 30 επί 30 θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. «Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, για παράδειγμα, η προστατευόμενη περιοχή σε χερσαίες περιοχές θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 1,7 εκατομμύρια στρέμματα ετησίως», είπε ένας εκπρόσωπος.