Σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την ξαφνική κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος προκύπτουν όπως φαίνεται στον κατασκευαστικό κλάδο τα οποία θα συμπαρασύρουν και άλλους παρεμφερείς κλάδους, με ανυπολόγιστες ακόμα ζημιές για την οικονομία. Οι αρνητικές επιδράσεις όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς θα είναι κυρίως στην αύξηση της ανεργίας και στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας με ό,τι αυτό να συνεπάγεται για την πορεία της οικονομίας της χώρας μας. Επιπλέον, η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά φαίνεται οδηγεί πολλούς επιχειρηματίες ανάπτυξης γης να προβληματίζονται εάν θα προχωρήσουν στην εκπόνηση νέων έργων.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον CEO του Ομίλου Korantina Homes κ. Γιώργο Ιωάννου, μας τόνισε πως η απότομη κατάργησή του άφησε εκτεθειμένους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τομέα των κατασκευών και συνδεδεμένους με αυτόν κλάδους. Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου υπέδειξε πως υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι προχώρησαν σε επενδύσεις αλλά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτό όπως σημειώνει έπληξε την εικόνα της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού. Ο κ. Ιωάννου επικεντρώθηκε στον θετικό αντίκτυπο που είχε το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων για τον τόπο, που οδήγησε σε εισροή σημαντικών κεφαλαίων, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ισχυροποίηση της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών. Ωστόσο, παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη. «Ότι έγιναν λάθη δεν χωρεί καμία αμφιβολία, αλλά αυτά έπρεπε να επιλυθούν, όπως έγινε με την τελευταία ψήφιση της νομοθεσίας, οι διαδικασίες να ενισχυθούν και να διασφαλιστεί το πρόγραμμα. Είμαι επίσης κατηγορηματικός ότι εκεί και όπου υπήρξαν ενέργειες ενάντια στις νομοθεσίες της χώρας οι τιμωρίες να είναι παραδειγματικές», τόνισε ο CEO της Korantina Homes.
«Έχει καταρρεύσει η αγορά»
Σημείωσε πως η κατάργηση του προγράμματος έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου η χώρα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας. «Αν κοιτάξετε τα στατιστικά στοιχεία όπως ανακοινώνονται από το Τμήμα Κτηματολογίου η ζήτηση από ξένους επενδυτές έχει καταρρεύσει. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η κατάργηση του προγράμματος έρχεται σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα ως τομέας αλλά και ως χώρα εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού», επεσήμανε. Η κατάργηση του προγράμματος όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και εάν άρχισε να φαίνεται αύξηση της ανεργίας, υπέδειξε πως σίγουρα η προσφορά στις κατασκευές θα μειωθεί. «Όπως είναι φυσικό, με βάση και την οικονομική θεωρία, όταν δεν υπάρχει ζήτηση τότε και η προσφορά θα πρέπει να μειωθεί ώστε να υπάρξει ένα νέο ισοζύγιο στην αγορά. Μικρότερος κύκλος εργασιών αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μείωση λειτουργικών εξόδων, κυρίως μέσω μειώσεων των θέσεων εργασίας, και αναβολή νέων επενδύσεων και έργων. Ήδη υπήρξε σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας που έχασε τη δουλειά του και αυτό θα γίνει πιο έντονο όσο τα έργα για τα οποία λήφθηκαν προκαταβολές θα ολοκληρώνονται», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννου.