Αρχική Κύριες Ειδήσεις Εντοπίστηκαν μυρμήγκια που κάνουν αξιόπιστη διάγνωση καρκίνου στον άνθρωπο
Κύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλονΠεριβάλλον & Άνθρωπος

Εντοπίστηκαν μυρμήγκια που κάνουν αξιόπιστη διάγνωση καρκίνου στον άνθρωπο

Share
Default Featured Image
Share

Τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος στρέφεται στο ζωικό βασίλειο σε μια προσπάθεια να εντοπίζονται εύκολα, γρήγορα και με ανώδυνο τρόπο διάφορες ασθένειες. Οι σκύλοι έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να οσμίζονται τον καρκίνο, τον διαβήτη, την ελονοσία και εσχάτως τον κορωνοϊό.

Όμως επιστήμονες του φημισμένου Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS) κάνουν λόγο για ένα πραγματικά απρόσμενο ον που μπορεί να… μυρίσει τον καρκίνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τέτοιου είδους διαγνώσεις. Πρόκειται για το Formica fusca, ένα είδος μαύρου μυρμηγκιού που ζει σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, στην Αφρική και σε περιοχές της νότιας Ασίας.

Διαβάστε επίσης: Ο πατριάρχης των χταποδιών είχε δέκα πλοκάμια

Στα πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές διαπιστώθηκε ότι το μυρμήγκι αυτό μπορεί να διακρίνει τα υγιή από τα καρκινικά κύτταρα μέσω της όσφρησης του. Στα πειράματα πήραν μέρος 36 μυρμήγκια τα οποία εκπαιδεύθηκαν στον εντοπισμό οργανικών ενώσεων που εκπέμπουν τα καρκινικά κύτταρα. Στη συνέχεια τα μυρμήγκια κλήθηκαν να εντοπίζουν αυτές τις οργανικές ενώσεις. Κάθε φορά που επιτύγχαναν στην αποστολή τους ανταμείβονταν με τροφή.

Οι ερευνητές αναφέρουν στο άρθρο τους στην επιθεώρηση iScience ότι πρέπει να γίνουν και άλλες κλινικές δοκιμές πριν τα μυρμήγκια αρχίσουν να χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία για διαγνώσεις. Πάντως οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό τα μυρμήγκια να είναι πιο αποτελεσματικά από τους σκύλους στον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων στους ανθρώπους. Όπως υποστηρίζουν τα μυρμήγκια και γενικότερα η εκπαίδευση εντόμων στον εντοπισμό ασθενειών είναι ταχύτερη, σημαντικά χαμηλότερου κόστους και εξίσου αν όχι περισσότερο ακριβής από την αντίστοιχη εκπαίδευση των σκύλων άρα μπορούν τα μυρμήγκια να αποτελέσουν τη βασική επιλογή για διάγνωση στον καρκίνο από το ζωικό βασίλειο.

GREEN PRESS CYPRUS.NEWS

Share
Σχετικά Άρθρα
Κύριες ΕιδήσειςΠαιδεία

4 ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς 900 εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν ακόμα σε ποιο σχολείο θα πάνε.

Περίπου 900 εκπαιδευτικοί αναμένουν ακόμη τοποθέτηση σε σχολεία, με την ΟΕΛΜΕΚ να...

ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Πόσο θα κοστίσει η αναβάθμιση της κτηνοτροφίας; Το 12 ετές πλάνο Μαλά.

Την ανασυγκρότηση της κυπριακής κτηνοτροφίας μετά την κρίση του αφθώδους πυρετού, στη...

ΑθλητικάΚύριες Ειδήσεις

Μεγάλη πρόκριση των Κυπριακών ομάδων σε europa και conference league

Και οι δυο ομάδες της Κύπρου Ομόνοια και Πάφος Fc πήραν απόψε...

Κύριες ΕιδήσειςΠολιτική

Παρά τις ανησυχίες,φαίνεται να έκλεισε σε θετικό κλίμα η συζήτηση Χριστοδουλίδη Έρχιουμαν

Θέματα ουσίας και συγκεκριμένα τις συγκλίσεις, αλλά και θέματα μεθοδολογίας και ΜΟΕ...