Αρχική Κύριες Ειδήσεις Τορπίλη στο δημογραφικό-μεταναστευτικό της Κύπρου
Κύριες ΕιδήσειςΤοπικά

Τορπίλη στο δημογραφικό-μεταναστευτικό της Κύπρου

Share
Default Featured Image
Share

Η ξενοδοχειακή-επισιτιστική βιομηχανία συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομία της Κύπρου. Όμως είναι ο πιο ευνοημένος κλάδος της με πολεοδομικές και άλλες χαλαρώσεις και ωφελήματα. Τα ξενοδοχεία, με 40% πληρότητα, αρχίζουν να έχουν κέρδη. Αυτή η βιομηχανία είναι η εικόνα της Κύπρου προς τους ξένους επισκέπτες. Συνεχίζει να είναι; Διότι η εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες, ειδικά και κυρίως από ασιατικές και αφρικανικές, έχει αλλοιώσει αυτήν την εικόνα, την οποία πρέπει να εκπέμπουν, να προβάλλουν και να υπερασπίζονται οι Κύπριοι – όχι ξένοι.

Στις 23 περασμένου Δεκεμβρίου 2021, συνήλθε Άτυπο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα. Η εργοδοτική πλευρά (ΟΕΒ-ΚΕΒΕ) απαίτησε από την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, την εισαγωγή ξένων εργατών και φοιτητών για να καλυφθούν οι ανάγκες της βιομηχανίας, με το επιχείρημα ότι οι Κύπριοι δεν… ενδιαφέρονται να εργαστούν.

Η Υπουργός Εργασίας αντέδρασε έντονα και υπέδειξε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει. Αντίθετα, εισηγήθηκε και σύντομα θα οργανωθεί μία καινοτόμος τακτική σε όλες τις πόλεις, με συναντήσεις εργοδοτών με εργαζομένους, ώστε, μέσα από συνεντεύξεις, να δοθεί η δυνατότητα για εργοδότηση ανέργων Κυπρίων ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης και με σεβασμό και τήρηση των εργασιακών θεσμίων. Η πολιτική του Υπουργείου, με την οποία συμφωνεί το εργατικό κίνημα, είναι να εξαντληθεί κάθε περιθώριο πριν εργοδοτηθούν ξένοι, να αποφευχθεί η απορρύθμιση και η προστασία των συμβάσεων. Σήμερα, οι άνεργοι Κύπριοι αριθμούν 15.430.

Και όμως! Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων, με επιστολή του προέδρου του, Χάρη Λοϊζίδη, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ημ. 1/2/2022, ουσιαστικά απαιτεί ανοιχτές πόρτες σε ξένους εργαζόμενους, φοιτητές και αιτητές ασύλου.

Πως απαντούν τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών.

GREEN PRESS CYPRUS.NEWS

Share
Σχετικά Άρθρα
ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Δύο τραπεζίτες στην Κύπρο με απολαβές άνω του €1 εκατ. το 2024 – Στους 23 η Ελλάδα

Δύο τραπεζίτες στην Κύπρο είχαν το 2024 απολαβές πέραν του €1 εκατ....

ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

“Στήνουν τετελεσμένα με τανκς” – Καραχάν καταγγέλλει κινήσεις στο Πέργαμος

Φωτογραφία από τα κατοχικά τανκς στο Πέργαμος ανάρτησε ο Υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας...