Αρχική Πολιτική Προκόπη Παυλόπουλου και Νίκος Χριστοδουλίδης ανάμεσα στους ομιλητές με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης»
Πολιτική

Προκόπη Παυλόπουλου και Νίκος Χριστοδουλίδης ανάμεσα στους ομιλητές με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης»

Share
Default Featured Image
Share

Χαιρετισμό σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης και η Κύπρος», στην παρουσία του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους ομιλητές, απηύθυνε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι, «είμαστε αντιμέτωποι με μια ιστορική απόφαση, που θα καθορίσει κατά πόσο η χώρα μας θα αναδειχθεί ως κράτος μέλος της ΕΕ αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου ως πρότυπο εξωστρέφειας, ανάπτυξης και συνεργασίας».

«Λαμβάνοντας υπόψη την ενεργειακή κρίση που βιώνει σήμερα η ΕΕ», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλίδης,  «ως αποτέλεσμα της μεγάλης εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η περιοχή μας δύναται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Κύπρος και Ισραήλ μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης για διασφάλιση της πολυπόθητης ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, δημιουργώντας τον «διάδρομο φ/α της Ανατολικής Μεσογείου», με την πολιτική στήριξη, την τεχνική και οικονομική εμπλοκή της ΕΕ».

Αναφερόμενος στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας η οποία στρέφεται ενάντια στην Ευρώπη μέσα από τις αναθεωρητικές προσεγγίσεις και αποσταθεροποιητικές κινήσεις στο Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, «η Τουρκική επιθετικότητα επηρεάζει αρνητικά την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια». Γι’ αυτό τον λόγο, τόνισε με έμφαση ο κ. Χριστοδουλίδης την ανάγκη «την επομένη των προεδρικών εκλογών η ανάληψη μεγάλης διπλωματικής προσπάθειας για συλλογική, ευρωπαϊκή αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας σε συνδυασμό με την επίλυση του Κυπριακού για όφελος όλων των εμπλεκόμενων».

Τέλος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι προς την επίτευξη αυτού του στόχου «έχουμε ήδη επεξεργαστεί σχετικό έγγραφο πολιτικής, με κομβικό σημείο την πρόταση για διορισμό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιας πολιτικής προσωπικότητας που θα αναλάβει τα ηνία προς αυτή την κατεύθυνση. Η ΕΕ έχει την κατάλληλη εργαλειοθήκη, εκείνα τα ελκυστικά κίνητρα για την Τουρκία για να μπορέσει να μας οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις στο κυπριακό, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο θετικά μηνύματα, και θεμελιώνοντας ταυτόχρονα τον πρωταγωνιστικό της ρόλο σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, το διεθνές πλαίσιο δηλαδή που καλούμαστε να κινηθούμε σήμερα».

Στην εκδήλωση του Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού, εκτός από τον τέως πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ομιλητές ήταν ο Βασίλειος Σκουρής καθηγητής και τέως Πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Χαράλαμπος Παμπούκης καθηγητής και τέως Υπουργός Επικρατείας της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Κόμπος αναπληρωτής καθηγητής Δημοσίου Δικαίου  του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Jacques Attali, συγγραφέας και οικονομολόγος.

Την εκδήλωση προλόγησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, Ξενής Ξενοφώντος.

GREEN PRESS CYPRUS.NEWS

Share
Σχετικά Άρθρα
ΚύπροςΠολιτική

Αγωνία κτηνοτρόφων για τον αφθώδη πυρετό – Στο τραπέζι ευελιξίες από την ΕΕ

«Δεν θέλουμε να πάμε απέναντι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε η Υπουργός...

ΚόσμοςΠολιτική

Ερντογάν με σκληρά μηνύματα: «Όποιος απλώσει χέρι στην Τουρκία, θα καεί»

Ισχυρά μηνύματα τόσο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όσο και για...

ΚόσμοςΠολιτική

«Μαύρη βροχή» στην Τεχεράνη μετά τους βομβαρδισμούς – Επιστήμονες προειδοποιούν για τοξικούς ρύπους

Εξειδικευμένος επιστήμονας στο κομμάτι της ατμόσφαιρας εξηγεί το φαινόμενο - Πώς επηρεάζεται...

ΠεριβάλλονΠολιτική

H στάθμη της θάλασσας έχει υποτιμηθεί παγκοσμίως λόγω ανεπαρκών ειδικών μοντέλων, σύμφωνα με έρευνα

Η στάθμη της θάλασσας σε όλο τον κόσμο έχει υποτιμηθεί λόγω ανακριβών...