Αρχική Κόσμος Μετά από 50 χρόνια αιχμαλωσίας, πέθανε η φάλαινα Λολίτα
ΚόσμοςΚύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον

Μετά από 50 χρόνια αιχμαλωσίας, πέθανε η φάλαινα Λολίτα

Share
Default Featured Image
Share

Πέθανε η Λολίτα, η φάλαινα – μασκότ του Miami Seaquarium, ύστερα από 50 χρόνια αιχμαλωσίας.

Το απόγευμα της Παρασκευής, το τουριστικό θέρετρο ανακοίνωσε, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως η Τόκι – Λολίτα ήταν το καλλιτεχνικό της όνομα – πέθανε. Πιστεύεται ότι ήταν 57 ετών. Πιθανή αιτία θανάτου κρίνεται η νεφρική πάθηση.

«Η Τόκι ήταν έμπνευση για όλους όσοι είχαν την τύχη να ακούσουν την ιστορία της και ειδικά για το έθνος ιθαγενών Λούμι που τη θεωρούσε οικογένεια» ανέφερε η ανάρτηση του Seaquarium. «Όσοι από εμάς είχαμε την τιμή και το προνόμιο να περάσουμε χρόνο μαζί της θα θυμόμαστε για πάντα το όμορφο πνεύμα της».

Η Τόκι γεννήθηκε στο φυσικό περιβάλλον. Ενώ ήταν ακόμη νεαρή φάλαινα, αιχμαλωτίστηκε και τοποθετήθηκε σε ενυδρείο. Με την πάροδο του χρόνου, ενέπνευσε ακτιβιστικές εκστρατείες, τραγούδια και ανθρώπους να μιλήσουν για λογαριασμό της.

Υπήρχε σχέδιο για την επιστροφή της στο φυσικό περιβάλλον, όπου θα ζούσε τις τελευταίες της μέρες, σε απόσταση επικοινωνίας με τους συγγενείς της. Η 95χρονη μητέρα της, που παραμένει στη φύση, βρίσκεται στο σημείο όπου επρόκειτο να μεταφερθεί και εκείνη.

Η ιστορία της Λολίτα

Τον Αύγουστο του 1970, η Τοκίτι, όπου ήταν το πλήρες όνομα που έλαβε από τους Λούμι,  πιάστηκε – μαζί με άλλα μικρά του είδους – στις ακτές της Ουάσινγκτον και χωρίστηκε από τη μητέρα της.

Τουλάχιστον δώδεκα από αυτές τις φάλαινες πέθαναν κατά τη διάρκεια της σύλληψης και περισσότερες από 50 κρατήθηκαν για να μπουν σε ενυδρεία. Κρίνεται πως ήταν μόλις λίγων ετών κατά τη στιγμή της αιχμαλωσίας της. Λίγα χρόνια αργότερα, οι φάλαινες-όρκες τέθηκαν υπό προστασία από τον νόμο για τα απειλούμενα είδη.

Τον Μάρτιο, οι ιδιοκτήτες του Miami Seaquarium ανακοίνωσαν μια «επίσημη και δεσμευτική συμφωνία» με μια ομάδα που ονομάζεται Friends of Lolita για να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής της Τόκι στη φύση.

Οι Λούμι θεωρούσαν την όρκα ως μέλος της ευρύτερης οικογένειάς τους και ο Γκάρετ εξέφρασε την ελπίδα του, η σορός της να επιστρέψει στα νερά όπου γεννήθηκε.

Share
Σχετικά Άρθρα
ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Υπογεννητικότητα στην Κύπρο: Σε ελεύθερη πτώση οι γεννήσεις, αυξάνεται ο πληθυσμός λόγω μετανάστευσης

«Ελεύθερη πτώση» καταγράφουν οι γεννήσεις στην Κύπρο με την υπογεννητικότητα να χτυπάει...

Κύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον & Άνθρωπος

Πυρκαγιά: Πώς να προστατευτείτε αν βρεθείτε μπροστά στις φλόγες

Η Πολιτική Προστασία υπενθυμίζει: Σε δασική πυρκαγιά δεν διασχίζουμε τις φλόγες με...

ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Από την αγκαλιά του πατέρα του στο κενό – διερευνόνται τα αίτια της τραγωδίας στην Πάφο

Συγκλονισμό προκαλούν οι πληροφορίες που έρχονται στο φως γύρω από τις συνθήκες...

ΠεριβάλλονΠολιτική

Περιβαλλοντικό SOS: Οι πελαργοί τρέφονται με τα σκουπίδια του ανθρώπου και αλλάζουν μέχρι και σε επίπεδο DNA

Οι πελαργοί αυξάνουν το βάρος τους τρώγοντας κυριολεκτικά «σκουπίδια», σύμφωνα με έρευνα....