Αρχική Κύπρος Κοινωνία Ένα πρωτόγονο πτηνό «ανασταίνεται» μετά από ενάμιση αιώνα
ΚοινωνίαΚόσμος

Ένα πρωτόγονο πτηνό «ανασταίνεται» μετά από ενάμιση αιώνα

Share
Default Featured Image
Share

Το κίουι είναι ένα μοναδικό πτηνό και ένα από τα αρχαιότερα στον κόσμο, το οποίο εξελίχθηκε σε ένα περιβάλλον χωρίς θηλαστικά αλλά έχει αναπτύξει …μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους.

Το κίουι είναι ένα μοναδικό πτηνό και ένα από τα αρχαιότερα στον κόσμο, το οποίο εξελίχθηκε σε ένα περιβάλλον χωρίς θηλαστικά αλλά έχει αναπτύξει …μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους.

Τα διάφορα είδη διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στη βιολογία τους. Το μήκος τους κυμαίνεται από 35 έως 65 εκατοστά και το ύψος από τα 25 μέχρι 50 εκατοστά ενώ το σωματικό βάρος από ένα έως πέντε κιλά, ανάλογα πάντα με το είδος. Τα θηλυκά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα αρσενικά και έχουν 10 έως 20% μεγαλύτερο βάρος.

Σήμερα έχουν ανακαλυφθεί 5 διαφορετικά είδη. Πάντως, όλα τα είδη είναι μονογαμικά και αναζητούν νέο ταίρι μόνο όταν ένα από τα δύο πεθάνει. Έχουν παρατηρηθεί ζευγάρια που ήταν και έως 20 χρόνια μαζί.

Η εποχή αναπαραγωγής είναι μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου. Τις περισσότερες φορές, το θηλυκό γεννά 1 αυγό, το οποίο είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε σχέση με το σώμα του. Ανάλογα με το είδος, την επώαση μπορεί να την αναλάβει το αρσενικό, το θηλυκό ή και οι δύο γονείς. Η επώαση διαρκεί από 63 έως 92 ημέρες.

Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΙΔΗΣΗ:

Δύο χνουδωτοί νεοσσοί κίουι, οι πρώτοι που ήρθαν στη ζωή μετά από ενάμιση αιώνα, έφεραν χαμόγελα ανακούφισης και αισιοδοξία στη Νέα Ζηλανδία.

Περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη του προγράμματος Capital Kiwi Project για την προστασία του «εθνικού» πτηνού, τα νεογέννητα είναι τα πρώτα που γεννιούνται στο Γουέλινγκτον μετά από 150 και πλέον χρόνια. «Αυτό είναι πολύ ιδιαίτερο για την ομάδα που δούλεψε πολύ σκληρά τα τελευταία χρόνια», εξηγεί ο Πολ Γουόρντ, ιδρυτής του προγράμματος. Οι νεοσσοί είναι «τεράστιο ορόσημο για τον στόχο μας να δημιουργήσουμε έναν άγριο πληθυσμό κίουι», προσθέτει.]

green press cyprus

Share
Σχετικά Άρθρα
Web TVΚόσμοςΠεριβάλλον & Άνθρωπος

Η ξηρασία κλείνει το διάσημο εθνικό πάρκο Yala στη Σρι Λάνκα

Η μεγάλη ξηρασία που πλήττει τη Σρι Λάνκα αλλάζει ακόμη και τη...

Κόσμος

Κινηματογραφική ληστεία στο Μουσείο Ρενουάρ: Έργα 9 εκατ. ευρώ έκαναν «φτερά»

Στόχος ληστών έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης το Μουσείο Ρενουάρ στη Γαλλική...

ΚοινωνίαΚύπρος

Ακόμη και οδηγίες για την κηδεία της άφησε η Πόπη Χριστοφόρου

Στην αγκαλιά των πολυαγαπημένων της δίδυμων γιων βρίσκεται από χθες η Πόπη...

ΚόσμοςΚύριες Ειδήσεις

Σερβία: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ράτκο Μλάντιτς – Οργή στην ΕΕ για τις τιμές

Χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν σε εκκλησία του Βελιγραδίου για να αποτίσουν φόρο τιμής...